Pokarmy, które eliminują cellulit
Kiedy ktoś widzi, jak skóra na niektórych częściach jej ciała staje się dołeczkowa, nazywa się to cellulitem. Jest to grupa złogów tłuszczowych, które pojawiają się na udach, pośladkach, brzuchu, nogach i biodrach. Te złogi tłuszczu zwykle częściej występują u kobiet niż u mężczyzn. Zabranie skórki pomarańczowej z organizmu może być trudne, ale istnieją pokarmy, które mogą ją wyeliminować. Pokarmy, które mogą go zmniejszyć, obejmują owoce i warzywa.
Istnieją owoce, które mogą wyeliminować te złogi tłuszczu pod powierzchnią skóry. Należą do nich papaje, jagody, wiśnie i truskawki, ponieważ zawierają przeciwutleniacze, które pomagają usuwać toksyny z organizmu. Grejpfruty i pomarańcze zawierają lecytynę, która wzmacnia skórę. Arbuz pomaga zwiększyć elastyczność skóry, tworzy kolagen w skórze i zatrzymuje organizm w zatrzymywaniu płynów. Mango, jabłka i agrest również zapobiegają nadwadze, która pomaga promować kwasy tłuszczowe.
Warzywa pomagają również zminimalizować wgłębienia w skórze i utrzymać odpowiednią wagę. Takimi warzywami są kalafior i pomidory, a to wszystko zapobiega wiotczeniu skóry. Istnieją również warzywa, które zapobiegają zatrzymywaniu płynów w organizmie, takie jak seler, szparagi i ogórek. Inne warzywa chronią tkanki przed stanem zapalnym, takie jak groszek i brokuły. Inne warzywa, które zwalczają zbrylanie się skórki, to marchew i czarny pieprz.
Słaba warstwa komórek tłuszczowych również powoduje cellulit, dlatego ważne jest wzmocnienie tej warstwy. W tym celu niezbędne jest spożywanie pokarmów zawierających kwasy tłuszczowe omega-3 i tłuszcze nienasycone, ponieważ naprawiają one uszkodzone komórki tłuszczowe i uelastyczniają warstwę. Tłuszcze te zapewniają również osłonę w środku warstwy i toksyny.
Istnieją również pokarmy, które pomagają zwalczać gromadzenie się tych kwasów tłuszczowych pod skórą. Należą do nich orzechy, takie jak migdały i orzechy włoskie, awokado, nasiona, takie jak siemię lniane, nasiona słonecznika, pestki dyni i nasiona konopi oraz olej kokosowy. Tłuszcze znajdujące się w nieprzetworzonych i surowych produktach pełnoziarnistych są zdrowsze niż tłuszcze znajdujące się w przetworzonej żywności. Spożywanie dużej ilości tego ostatniego sprawi, że na skórze pojawi się wygląd twarogu.
Pokarmy bogate w przeciwutleniacze są korzystne, ponieważ pomagają skórze zapobiegać zbrylaniu się, zwalczając toksyny, które dostają się do organizmu. Te przeciwutleniacze to substancje chemiczne, które odpychają zewnętrzne cząsteczki tlenu dostające się do organizmu, które są również nazywane wolnymi rodnikami. Cząsteczki te pochodzą z zanieczyszczenia powietrza i przetworzonej żywności wchodzącej do organizmu. Niszczą zdrowe komórki tłuszczowe, zabierając z nich cząsteczki tlenu. Kiedy przyjmuje się przeciwutleniacze, te wolne rodniki zostaną wyeliminowane.
Sprawdź więcej na https://www.green-seeds.pl